Eind 2014 werd Westhoekoverleg op de hoogte gebracht van het bestaan van een ‘vergeten Belgische begraafplaats’ in Neuville-sous-Montreuil. In het pittoreske Neuville, vlakbij het charmante Montreuil sur Mer op anderhalf uur rijden van de Westhoek, was tijdens de Eerste Wereldoorlog een Belgisch vluchtelingencentrum opgericht. Om en bij de 5000 Belgen, hoofdzakelijk burgers uit de door de oorlog getroffen Westhoek, verbleven er in de kartuizerabdij van Neuville. In die periode stierven verschillende vluchtelingen. Deze werden begraven in de tegenoverliggende weide, die toen als begraafplaats werd ingericht. Doorheen de geschiedenis raakte de begraafplaats steeds verder in verval tot alle bovengrondse overblijfselen in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden verwijderd.

Om de herinnering aan deze Belgische geschiedenis in Neuville-sous-Montreuil te herstellen, werkt Westhoekoverleg reeds vele jaren samen met ‘la Chartreuse de Neuville’, de vereniging die er instaat voor het beheer en de uitbating van de site van de abdij. In 2016 slaagden we er in om een infopaneel te plaatsen bij de verdwenen begraafplaats. Sindsdien groeide het idee om een ‘jardin de la paix et de la mémoire’ in te richten. Deze ‘tuin’ t.h.v. de oprijlaan van de abdij zou de Belgische geschiedenis op een respectvolle en blijvende manier terug in het leven moeten roepen.

In het voorjaar van 2019 doorliepen we een eerste procedure tot aanstelling van een bureau dat invulling moest geven aan deze tuin. Vijf Belgische bureaus reageerden op de oproep. Het door de jury gekozen voorstel botste echter op bezwaren van de Franse onroerend erfgoeddiensten. Daarom wordt er bijgevolg een nieuwe projectoproep gelanceerd. We hopen opnieuw op grote belangstelling bij Belgische bedrijven.