In Vlaanderen wordt jaarlijks meer dan 900.000 ton voedsel verspild doorheen de keten van producent tot consument. Ook in de Westhoek zijn er heel wat voedseloverschotten voorhanden en zijn er verschillende initiatieven lopende om die verspilling te doen dalen en de voedseloverschotten een nuttige bestemming te geven.

Zo ook het project Disruptive Food rond vernieuwende oplossingen voor voedseloverschotten. Dit project is een samenwerking tussen sociaal innovatiebureau !DROPS, Stad en OCMW Diksmuide, OCMW Veurne, OCMW De Panne, OCMW Koksijde, OCMW Nieuwpoort, Westhoekoverleg en het Streekfonds West-Vlaanderen. Via dit project wordt de aanbod- en vraagzijde in kaart gebracht, de noden en knelpunten zichtbaar gemaakt, gezocht naar logistieke oplossingen en ontstaan lokale netwerken met partners die de krachten bundelen rond voedseloverschotten en -verspilling.

Tijdens de Week van de Korte Keten wordt het thema voedsel(verspilling) in Diksmuide in de kijker geplaatst, aan de hand van een aantal creatieve workshops en activiteiten:

26 mei: moestuindag

In samenwerking met TuinHier, Vlaco en Rooffood is er in de volkstuin ‘t Spoor een workshopnamiddag rond moestuinen. De moestuindag vormt een feestelijke start van de Week van de Korte Keten. Er worden twee workshops georganiseerd rond composteren en het drogen van kruiden en planten. Daarnaast kan u komen genieten van een lekker drankje, een hapje en vrij een kijkje nemen in deze gezellige volkstuin.

=> WANNEER? Zaterdag 26 mei (van 13.00u. tot 18.00u.)
=> WAAR? Volkstuin ‘t Spoor, Koning Albertstraat 51
=> INSCHRIJVEN? Klik hier

26 mei: film ‘Le potager de mon grand-père’

Regisseur Martin Esposito filmde gedurende een jaar zijn 85-jarige grootvader Vincent, die uren en uren doorbrengt in zijn groentetuin. Le potager de mon grand-père is een aandoenlijke film over de band tussen mens en natuur, maar ook over het belang van verstilling en traagheid.

=> WANNEER? Zaterdag 26 mei (van 18.00u tot 19.15u)
=> WAAR? In de polyvalente zaal van het WZC Yserheem, IJzerheemplein 1, 8600 Diksmuide

29 mei: kookworkshop bij de 4AD

Elke dinsdag van 16.30u tot 19.00u gaat de Buurderij door in de 4AD . Tijdens de Week van de Korte Keten wordt aansluitend een kookworkshop georganiseerd. De nadruk ligt op het gebruik van lokale producten en het vermijden van voedseloverschotten. Achteraf worden de klaargemaakte gerechten gezellig samen gegeten aan tafel. De kookworkshop wordt begeleid door kok Tijl van restaurant Water & Vuur. De bar en het terras van de 4AD zullen bovendien de hele avond open zijn voor het brede publiek die een kijkje willen komen nemen en wil proeven van de hapjes.

=> WANNEER? Dinsdag 29 mei 2018 (van 18.30u tot 22.00u)
=> WAAR? 4AD, Kleine Dijk 57
=> INSCHRIJVEN? Klik hier

31 mei: verwerkings-
workshop

De Groene Kans vzw produceert als sociale onderneming eigen biologische confituren, siropen en confits in Diksmuide. De Groene Kans biedt bovendien werk aan mensen die elders moeilijk aan de slag kunnen. In samenwerking met VELT wordt een interactieve workshop georganiseerd rond het produceren van siropen. Daarnaast wordt een rondleiding gegeven ter plaatse.

=> WANNEER? Donderdag 31 mei (van 18.30u tot 21.00u)
=> WAAR? De Groene Kans vzw, Ijzerrijk 45
=> INSCHRIJVEN? Klik hier

2 juni: slotevenement Disruptive Food

De Week van de Korte Keten wordt afgesloten tijdens de boerenmarkt van Diksmuide. Kom eens langs bij de stand van Disruptive Food waar er lekkere hapjes zullen gemaakt worden met voedseloverschotten en er een lokaal drankje geconsumeerd kan worden. Daarnaast zal er de mogelijkheid zijn een ‘voedselwandeling’ te doen van circa 5 km langsheen inspirerende plaatsen in Diksmuide. Kom dus aan de stand je wandelkaart ophalen! Aan het eind van de namiddag worden de resultaten van het project Disruptive Food gepresenteerd aan het brede publiek.

=> WANNEER? Zaterdag 2 juni (van 13.00u tot 18.00u)
=> WAAR? Grote Markt Diksmuide