Header
---
---

[UITNODIGING KIS] Samen naar een slimme toekomst!

Op vrijdag 15 juni organiseert WVI een nieuwe bijeenkomst in het kader van het Kennisplatform ‘Intergemeentelijke Samenwerking’.

Voor deze zesde editie treedt regio Brugge-Oostende op als gastregio en verwelkomt Stad Oudenburg ons in de Sint-Arnolduszaal, Marktstraat 1 (ingang via Abdijhoeve).

Het thema van het Kennisplatform is ‘Samen naar een slimme toekomst’. Vlaanderen is één van de meest verstedelijkte regio’s ter wereld. Deze proeftuin leent zich ertoe om bedrijven, onderzoekers, inwoners en de stad samen te laten experimenteren met slimme technologieën die kunnen bijdragen tot een aangenamer en duurzaam stadsleven.

Projecten uit Kortrijk, Kuurne, Langemark-Poelkapelle, Kortemark, Hooglede en Moorslede werden genomineerd voor een van de Belfius Smart Belgium Awards. Uit kleinschalige slimme stads- of wijkprojecten kunnen we waardevolle lessen trekken, bijv. over de meest geschikte technologie of over de manier waarop ze moeten omgaan met privacy.

In deze sessie staat de vraag centraal hoe gemeenten en steden samen kunnen evolueren naar het ontwikkelen van slimme oplossingen voor uitdagingen met mobiliteit, parkeren, afval, zorg luchtkwaliteit, sociale cohesie, onderwijs enz. , zonder telkens afzonderlijk het warm water te moeten uitvinden. Ook WVI wil in de toekomst de gemeenten hierin ondersteunen, en voorziet daarom in dit Kennisplatform een mogelijkheid tot het doorgeven van uw noden, vragen en ideeën hieromtrent.

PROGRAMMA

11u30 ONTHAAL met broodjeslunch
________________________________________

12u00 WELKOMSTWOORD door de burgemeester.
________________________________________

12u05 SMART CITIES: wat maakt een stad of gemeente smart? Een overzicht.

Jan Speecke, verantwoordelijke ICT, WVI

De term 'smart cities' is alomtegenwoordig. Almaar meer lokale besturen zetten in op 'smart' en gaan op zoek naar innovatieve oplossingen voor de uitdagingen waarvoor ze staan.
________________________________________ 

12u25 CASE: Stad Brugge trekt kaart van innovatie.

Pablo Annys, schepen Onderwijs, Energie en Gezondheid, stad Brugge

Stad Brugge neemt - in partnerschap met een Europees netwerk van steden en organisaties - deel aan het Europese project SCIFI (Smart Cities Innovation Framework Implementation). In het project staan datahuishouding en innovatieve ontwikkeling centraal rondom de thema’s mobiliteit, energie en klimaatneutrale stad.

Binnen het project wordt de stad begeleid om haar uitdagingen op een concrete manier te kunnen formuleren, de juiste data daarvoor open te zetten en om innovatief aan te besteden. Zo screent een scanscooter de nummerplaten van alle geparkeerde auto’s in de Brugse binnenstad.
________________________________________ 

12u45 RONDETAFEL: Hoe ziet mijn slimme gemeente eruit?

Als verlengstuk van de gemeentebesturen, ondersteunt WVI steden en gemeenten die plannen hebben of al volop bezig zijn met zich om te turnen naar “smart cities”.  Tijdens deze rondetafel willen we de noden en behoeften van onze gemeenten in kaart brengen, zodat we onze begeleiding op maat hierop kunnen afstemmen. 
________________________________________

13u30 Mogelijkheid tot nabespreking bij een koffie.


INSCHRIJVEN
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 8 juni 2018 via deze link.

---