Header
---

Nieuwsbrief oktober 2017

• Wonen in de Westhoek?  Ontdek Poperinge tijdens de Woontours!

• Samenwerking tussen Diksmuide, Ieper, Poperinge en Veurne krijgt vorm

• Geslaagde Open Brouwerijendag  Westhoek

• Nieuw woonproject in Poperinge

• [UITNODIGING] netwerkmoment 'samen tegen schooluitval' | 19 oktober 2017 | OC Heuvelhuis Klerken

• Starters on Tour komt naar de Westhoek | 26 oktober 2017

• [UITNODIGING] WEST4WORK #SLOTEVENT 'Zorg voor werkbaar werk!' | Brugge, 31 oktober 2017 | VIVES, Brugge

---

Door werken in het centrum van Diksmuide kan u langer onderweg zijn naar het Streekhuis Westhoek.

Wanneer en waar er gewerkt wordt vindt u terug op deze website.

---

Wonen in de Westhoek? Ontdek Poperinge tijdens de Woontours!

Op 21 oktober kunnen mensen van buiten de Westhoek deelnemen aan de Woontours in Poperinge.

Tijdens de woontours kunnen zij het aangename woonaanbod, de talrijke faciliteiten voor gezinnen en het kindvriendelijke karakter van de steden leren kennen.

Ken jij mensen die je wel zou kunnen engageren om een dagje een stad van de Westhoek te verkennen? Overtuig hen om deel te nemen aan de woontours en help mee met ons om zoveel mogelijk mensen de Westhoek te laten ontdekken!

Meer informatie over het programma en inschrijving op onze website.

---

Samenwerking tussen Diksmuide, Ieper, Poperinge en Veurne krijgt vorm

Het concept van de ‘stedelijke motor’ is een onderdeel van het ESF-project ‘Versterkt Streekbeleid’.
De 4 kleinstedelijke gebieden van de Westhoek willen nauwer samenwerken en dit op diverse domeinen met als doel de gehele regio naar een hoger niveau te tillen.
De tweemaandelijkse bijeenkomsten die hierover doorgaan resulteren op vandaag, na een periode van analyse en uitwisseling, in enkele concrete acties.

Zo werd na overleg tussen de burgemeesters, secretarissen, het Westhoekoverleg en de gebiedsgerichte werking van de provincie West-Vlaanderen o.a. beslist om een studieopdracht uit te schrijven die de huidige en toekomstige centrumfuncties in kaart brengt.
Deze opdracht is gegund aan de tijdelijke vereniging Ugent/KU Leuven. De bedoeling van de studie is om de centrumfuncties die op vandaag op het grondgebied van de 4 kleinstedelijke gebieden (+de Westkust) aangeboden worden te detecteren en geografisch te situeren. Nadien wordt gekeken wat het verschil is tussen de bestaande situatie en het gewenste niveau van voorzieningen. Er is ook een financiële analyse gepland die het kostenplaatje en de financieringsbronnen verduidelijkt. Op die manier krijgen we zicht op de kosten die gepaard zouden gaan met het verhogen van het voorzieningenniveau in onze regio en de instanties (privé/(semi-)overheid) die kunnen instaan voor de noodzakelijke middelen.
Het antwoord op al deze vragen wordt in de eerste helft van 2018 verwacht.

Voor meer info: stephanie.thybaert@west-vlaanderen.be

---

Geslaagde Open Brouwerijendag Westhoek

We blikken terug op een geslaagde eerste Open Brouwerijendag Westhoek (24 september), waarbij 10 Westhoekbrouwerijen hun deuren gratis hebben opengezet voor het grote publiek. Elke brouwerij heeft zich met veel enthousiasme ingezet om er een kwaliteitsvol bierverhaal in de streek van te maken. Na het bezoek kon iedereen genieten van een gratis proevertje. Kers op de taart was het optreden van Jean Blaute en Eric Melaerts op de binnenkoer van het Hopmuseum.

Maar het gaat nog even door. Tournée Locale jullie ook de komende dagen/weken nog kennis maken met de lekkere bieren uit de Westhoek tijdens tal van lekkere evenementen.
Het volledige aanbod vind je op www.tourneelocale.be

---

Nieuw woonproject in Poperinge

Op 3 oktober was er de opening door WVI en Stad Poperinge van het woonproject Gebroeders Faesstraat.  Dit in aanwezigheid van de buurtbewoners en familielid Antoon Couttenye, een neef van de gebroeders Faes.

De nieuwe verkaveling Gebroeders Faesstraet is een vrije verkaveling, gelegen tussen het Brennepark en de Oude Provenstraat in Watou en dankt zijn naam aan de familie Faes. Drie zonen van de familie Faes, die in die omgeving woonde, sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Meer info via deze link.

---

[UITNODIGING] netwerkmoment 'samen tegen schooluitval' | 19 oktober 2017 | OC Heuvelhuis Klerken

Tijdens het schooljaar 2014-2015 verliet 11% van onze jongeren vroegtijdig de school. In de grotere steden loopt dat cijfer vaak op tot 20%. Dit zijn cijfers voor Vlaanderen maar hoe is de situatie in de Westhoek?
Hoe groot is de ongekwalificeerde uitstroom in arrondissementen Veurne, Diksmuide en Ieper? Hoe kunnen we deze jongeren herkennen? Welke ondersteuning kunnen we hen bieden?
Hoe kunnen we onze krachten bundelen om ongekwalificeerde uitstroom te voorkomen?

We gaan op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen tijdens het netwerkmoment ‘Samen tegen Schooluitval’ Westhoek.
Donderdag 19 oktober 2017 in het OC Heuvelhuis, Dorpstraat 29, 8650 Houthulst (Klerken).

Meer info en programma

---

Starters on Tour komt naar de Westhoek | 26 oktober 2017

Op 26 oktober trekt Actie voor Starters eropuit met een groep jonge ondernemers en bezoeken ze drie inspirerende bedrijven, elk met een uniek ondernemersverhaal. Laat je inspireren door boeiende getuigenissen en unieke bedrijfsbezoeken van enkele parels van de Westhoek.

Op de eindlocatie worden bovendien ook de schepenen lokale economie van de regio uitgenodigd. Zo krijg je ook de kans kennis te maken met wat de verschillende steden en gemeenten voor jou als startende ondernemer kunnen betekenen.

Eric Kenis, de geestelijke vader van het project Bryo en auteur van de boekenreeks ‘Hoek Af’, begeleidt ons doorheen de dag, zorgt voor voldoende animo op de bus en overloopt met ons op het einde de lessons learned.

Heb je de smaak te pakken en heb je interesse in nog meer inspirerende ondernemersverhalen? Dan heb je geluk, want er wordt een goodiebag voorzien, inclusief de twee boeken van de reeks ‘Hoek Af’, met verrassende, originele, maar doorleefde inzichten van de allersnelste groeiers van het land.

Voor het programma, meer info en inschrijving via deze link.

---

[UITNODIGING] WEST4WORK #SLOTEVENT 'Zorg voor werkbaar werk!' | Brugge, 31 oktober 2017 | VIVES, Brugge

Onze samenleving evolueert snel en ingrijpend. Dat heeft een grote invloed op de arbeidsmarkt en hoe we met werk omgaan. Wie werkbaar werk heeft, ervaart meer plezier in het werk, leert meer, blijft langer aan de slag en is minder vaak ziek.

Werkbaar werk is een gedeelde verantwoordelijkheid: zowel van beleidsmakers, werkgevers, werknemers als middenveld. We moeten sámen voor werkbaar werk zorgen! Daarom bundelden de West-Vlaamse RESOC’s, Diverscity, POM West-Vlaanderen en VDAB hun krachten en trokken ze de voorbije zes maanden met WEST4WORK op roadshow doorheen West-Vlaanderen.

Tijdens het slotevent van WEST4WORK op 31 oktober te Brugge trekken we voor een laatste keer alle registers open: aan de hand van 33 workshops, 7 keynotes, een infomarkt en een arbeidsmarktsymposium willen we zowel werkgevers als middenveld informeren en inspireren over werkbaar werk. Of met andere woorden: hoe kunnen we jobs creëren met voldoende autonomie en leermogelijkheden, die goed te combineren zijn met het privéleven, die motiverend werken en problematische stress tot een minimum weten te herleiden?

Voor het programma, meer info en inschrijving via deze link.

---