Header
---

Nieuwsbrief september 2017

• Wonen in de Westhoek? Ontdek Veurne en Poperinge tijdens de woontours!

• Ondersteuning lokale projecten klimaat

• NIEUW! Bordspel 'This is not a game'

• Tournée Locale, bierbeleving in de Westhoek

• [UITNODIGING] Van Houtkerque tot Roesbrugge: grenzeloze IJzer - Grensoverschrijdend sportief event langs en op de IJzer | 23 en 24 september 2017

• [UITNODIGING] WEST4WORK 'Werkbaar werk in de horeca' | 25 september 2017 | De Grote Post, Oostende

• [SAVE THE DATE] netwerkmoment 'samen tegen schooluitval' | 19 oktober 2017 | OC Heuvelhuis Klerken

• Het Steunpunt Sociale Planning wordt Steunpunt Data&Analyse

• 3 wvi teams lopen flanders fields aflossingsmarathon voor het goede doel

---

Door werken in het centrum van Diksmuide kan u langer onderweg zijn naar het Streekhuis Westhoek.

Wanneer en waar er gewerkt wordt vindt u terug op deze website.

---

Wonen in de Westhoek? Ontdek Veurne en Poperinge tijdens de Woontours!

In het kader van het ESF-project 'Versterkt streekbeleid' - Ontwikkeling van een stedelijke motor voor de Westhoek' worden in de periode najaar 2017 - voorjaar 2018 'Woontours' georganiseerd in de steden Veurne, Poperinge, Diksmuide en Ieper. De organisatie gebeurt door RESOC Westhoek en deze vier steden.

Tijdens deze Woontours kunnen jonge gezinnen kennis maken met alle aangename aspecten van het wonen in een stedelijke omgeving in de Westhoek. Mensen die minder of niet vertrouwd zijn met de regio hebben soms de indruk dat 'wonen in de stad' enkel kan buiten de Westhoek, of zelfs enkel buiten West-Vlaanderen. Daarom kunnen geïnteresseerden op 7 oktober en 21 oktober zelf ontdekken wat de voordelen zijn van stedelijk wonen op mensenmaat.

Inwoners van de Westhoek kunnen dit initiatief mee bekend maken bij familie en vrienden van buiten de regio en hen zo warm maken voor de troeven van de Westhoek.
Mee promotie maken voor de Woontours kan door middel van het delen van de posts op de Facebookpagina 'Westhoek. De nieuwe wereld.'

Voor meer informatie over programma en inschrijvingen op onze website.

---

Ondersteuning lokale projecten klimaat

Het Provinciebestuur West-Vlaanderen wil inzetten op lokale projecten klimaat. De projecten richten zich vooral op CO2-besparing. De medewerking van het bestuur van de gemeente of stad is cruciaal. Projecten moeten ingediend worden tegen 15 september.

Meer info over de projectoproep vind je via deze link

---

NIEUW! Bordspel 'This is not a game'

WAT?
This is not a game is een bordspel waarbij leerlingen in de huid kruipen van een vluchteling. 14 vluchtelingen, die leefden tussen de middeleeuwen en het heden brengen hun waargebeurde verhaal over hun tocht naar en uit België.

VOOR WIE?
Voor leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs, alle graden van het secundair onderwijs en het volwassenonderwijs.

DOOR WIE?
This is not a Game is een initiatief van FARO (Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed), Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen (Netwerk Oorlog en Vrede).

INTERESSE?
Het bordspel kan besteld worden via het Tolhuis of 0800/20 021.
Prijs: 25 euro, reductietarief van 10 euro voor West-Vlaamse scholen

---

Tournée Locale, bierbeleving in de Westhoek

Het eeuwenoude hoppelandschap verraadt het al, hier, in de Westhoek vind je 's werelds beste brouwerijen en dus ook 's werelds beste bieren. Ooit een goed bewaard geheim, vandaag wereldnieuws. Bierliefhebbers van alle windstreken vinden vlotjes hun weg naar deze hoek.

Tijdens 'Tournée Locale, bierbeleving in de Westhoek', worden er tot eind oktober 2017 tal van activiteiten in het teken van bier georganiseerd, met als hoogtepunt de Open Brouwerijendag op zondag 24 september. Ambassadeur van de campagne is Jean Blaute.

www.tourneelocale.be

---

[UITNODIGING] Van Houtkerque tot Roesbrugge: grenzeloze IJzer - Grensoverschrijdend sportief event langs en op de IJzer | 23 en 24 september 2017

Om inwoners van de grensstreek te laten kennismaken met het natuurschoon van de IJzer en elkaar, organiseert de EGTS GECT West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale een sportief, grensoverschrijdend event in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 september 2017.
De zaterdag is voor jongeren, die in een spel, tijdens een smokkeltocht en in bootjes op het water met elkaar optrekken en met elkaar in een ludieke BOOTJE TREK competitie gaan in een reuzekano.
Op zondag staan de oevers van de IJzer open voor iedereen, jong en oud, gezinnen en vriendengroepen, die eens gratis met een kajak of vlot de IJzer op willen, die geïnteresseerd zijn in het verhaal van natuurgidsen langs het water, die een streekproduct willen proeven op een reuze picknickkleed, die oor hebben naar een concert of zin in een lokaal biertje. Ook op zondag kan je je inschrijven voor de ludieke competitie op het water: BOOTJE TREK.

meer info en programma

---

[UITNODIGING] WEST4WORK #4 'Werkbaar werk in de horeca' | Oostende, 25 september 2017 | De Grote Post, Oostende

Wie aan de Kust denkt, denkt aan zon, zee, zand - en genieten. Daar komt de horeca op de proppen. De mensen die in deze sector actief zijn, stellen alles in het werk om de bezoekers van de Kust de best mogelijke ervaring te bezorgen. Ze doen dat dag in, dag uit - vaak 7 dagen op 7. Maar hoe werkbaar is werken in de horeca nu eigenlijk?

Streekoverleg Kust, de West-Vlaamse RESOC's, Diverscity, POM West-Vlaanderen en VDAB nodigen u uit op de vierde editie van de WEST4WORK arbeidsmarkt roadshow.

Keynote spreker: Kris Peeters, Federaal Vice Premier en minister van werk en economie

Voor het programma, meer info en inschrijving via deze link.

---

[SAVE THE DATE] netwerkmoment 'samen tegen schooluitval' | 19 oktober 2017 | OC Heuvelhuis Klerken

Wat is ongekwalificeerde uitstroom?
Wie zijn vroegtijdige schoolverlaters?
Hoe kan gekwalificeerde uitstroom bevorderd worden?
Wie zijn de partners? Wat is hun aanbod?
Wat is de omvang van deze problematiek in de Westhoek?

Op deze vragen krijgt u een antwoord tijdens het netwerkmoment 'samen tegen schooluitval' op 19 oktober 2017.

Interesse? Mail naar annick.steyt@g-o.be

---

Het Steunpunt Sociale Planning wordt Steunpunt Data&Analyse

De beslissing van de Vlaamse Regering om de persoonsgebonden materie niet langer als bevoegdheid van de provincies te beschouwen, heeft ook gevolgen voor het Steunpunt Sociale Planning.
Onze naam verandert in Steunpunt Data&Analyse en we hebben een nieuw logo.
Maar de doelstelling blijft: kwaliteit van beleidsplanning verhogen via kwantitatieve en kwalitatieve analyses. Dit betekent dat ook in de toekomst onze dienstverlening gegarandeerd blijft.
We blijven bereikbaar op dezelfde telefoonnummers en e-mailadressen. En je kan ons voortaan ook bereiken op data.analyse@west-vlaanderen.be.

---

3 WVI-teams lopen In Flanders Fields-aflossingsmarathon voor het goede doel

Drie WVI-teams nemen zondag 10 september 2017 deel aan de In Flanders Fields-aflossingsmarathon, een loopwedstrijd van 42 kilometer die de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog volgt met aankomst onder de Ieperse Menenpoort.

Ze lopen deze tweede editie van de aflossingsmarathon mee om geld in te zamelen voor de vzw Kinderkankerfonds. De opbrengst gaat immers integraal naar het bevorderen van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van het kind met kanker, het verbeteren van de sociale situatie van het betrokken kind en gezin en het ondersteunen van het wetenschappelijk kankeronderzoek. Meer info over het Kinderkankerfonds is terug te vinden op hun website.

Wie een financiële bijdrage wil leveren, groot of klein, zal de groepsprestatie ongetwijfeld naar hoger niveau zal tillen. WVI zelf zal ook haar steentje bijdragen door deze actie in opbrengst te verdubbelen.

Alle acties die georganiseerd worden binnen WVI t.v.v. het Kinderkankerfonds worden gebundeld onder de noemer WVI Connect. Naast enkele individuele acties zoals het op maat bedrukken van T-shirts, initiatie START-2-PADEL, etc. volgt in het najaar nog een quiz.

Meer info via communicatie@wvi.be

---