Header
---

Nieuwsbrief juni 2017

• Streekagenda Westhoek

• 1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

• UiTPAS in de Westhoek gelanceerd

• 'Westhoek. De nieuwe wereld': dat is samen campagne maken

• Westhoek KD's up toer

• WO I fietsbox

• [UITNODIGING] West4Work#3 - Duurzaam en werkbaar loopbaanbeleid

---

 Streekagenda Westhoek

De nieuwe streekagenda Westhoek is een feit! In de streekagenda maken de streekpartners (Provincie West-Vlaanderen, Westtoer, beide Regionale Landschappen, Westhoekoverleg, RESOC Westhoek en WVI) afspraken hoe ze samenwerken en welke acties prioritair aangepakt worden tot en met 2019.

Het streeknetwerk stelt volgende doelstellingen centraal: het ondersteunen en versterken van de 18 steden en gemeenten, het agenderen, ontwikkelen en uitvoeren van bovengemeentelijke thema’s en projecten en gezamenlijke belangenbehartiging.

In de eerste streekagenda 2015-2016 ging alvast veel aandacht naar de bestuurlijke en organisatorische ontwikkelingen, bij zowel de Provincie, RESOC, het Westhoekoverleg/WVI en de Regionale Landschappen. In de komende periode blijven we aandacht hebben voor de stedelijke motor, de economische ontwikkeling van de streek via het impulsplan Westhoek, mobiliteit, uitdagingen in de ruimte (BRV), afspraken met het hoger onderwijs, beheer van het recreatief groen, de uitvoering van het nieuwe toeristische beleidsplan en de regiomarketingcampagne.

Daarnaast formuleerde het netwerk ook 5 nieuwe acties: een energieke westhoek, een provinciale kernenstrategie, een actieplan water, de UITpas en het netwerk Oorlog en Vrede. De streekagenda werd goedgekeurd door alle streekpartners en wordt opgevolgd in het afstemmingsteam van het streekhuis.

Lees hier de streekagenda

---

1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

Nog tot het einde van dit jaar vertelt ‘1917: Totale Oorlog in Vlaanderen’ het verhaal van de beruchte Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper (Passchendaele!) in unieke tentoonstellingen en infomodules bij de belangrijkste WOI-sites in de Zuidelijke Westhoek. Diverse wandelingen, fietstochten en autocircuits brengen je naar de indrukwekkende getuigen in het landschap: mijnkraters, loopgraven en militaire begraafplaatsen.

‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ is een realisatie van Westtoer in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Heuvelland, Mesen, Poperinge, Langemark-Poelkapelle en Houthulst.

Meer info.

---

UiTPAS in de Westhoek gelanceerd

Op 31 mei 2017 werd de UiTPAS Westhoek gelanceerd. Met UiTPAS Westhoek kun je nog meer van het vrijetijdsaanbod genieten in de Westhoek. Telkens je aan een UiTPAS activiteit deelneemt, kan je punten sparen en inruilen voor extra voordelen zoals een korting, een geschenk, een exclusieve beleving, enz.

Het startschot werd meteen gegeven voor de nieuwe website www.uitindewesthoek.be, dé plek voor vrije tijd in de Westhoek. Met een agenda en heel wat UiTtips ondek je er het aanbod in de Westhoek. Je vindt er ook alle informatie over het gebruik van de UiTpas.

Vanaf nu kunnen inwoners uit Diksmuide, Ieper, Poperinge en Zonnebeke genieten van dit systeem. Een UiTPAS-kaart is persoonlijk. Ieder gezinslid (vanaf 3 jaar) heeft een eigen UiTPAS. Je betaalt eenmalig 5 euro als volwassene, kinderen en jongeren onder 18 jaar betalen slechts 2 euro.
Voor mensen met een beperkt inkomen is de UiTPAS gratis. Zij genieten van een korting als ze deelnemen aan een UiTPAS-activiteit in de Westhoek.

Tijdens het Pinksterweekend werden 210 UiTPASSEN verdeeld, waarvan 19 passen aan kansentarief. Er werden meteen al 258 punten gespaard, van een vliegende start gesproken!

Meer informatie over de UiTPAS en alle activiteiten in de Westhoek vind je op de website.  
De UiTPAS is op verschillende locaties in de deelnemende gemeenten verkrijgbaar. Als je een UiTPAS aankoopt, zorgen we meteen voor enkele interessante welkomstvoordelen.

UiTPAS Westhoek wordt ondersteund door Westhoekoverleg, Achthoek, CO7 en Cultuurnet Vlaanderen.

---

'Westhoek. De nieuwe wereld'. Dat is samen campagne maken.

Acties voor zomer en najaar 2017
Na de mediaflight van maart, het activeren van onze online tools (website, Facebook, Instagram) en de aanwezigheid op verschillende jobbeurzen, willen wij de campagne een groter bereik geven. Daartoe start vanaf eind juni een heuse ‘Westhoek. De nieuwe wereld’-zomertour, waarin de pijl de verschillende gemeenten van en verschillende evenementen in de Westhoek aandoet. Tegelijk bereiden wij met de steden Diksmuide, Ieper, Poperinge en Veurne woontours voor die vanaf het najaar van 2017 zullen plaatsvinden. Ook campusacties, om studenten directer te bereiken met de campagne, staan op de agenda voor het najaar.

 

Samen campagne maken
Om verder richting te geven aan de campagne en ‘samen campagne te maken’, stak het campagneteam intussen zijn licht op bij verschillende partners: we gingen in dialoog met de ambassadeurs van de campagne, werkten met Howest een opdracht uit, en trokken op studiebezoek naar Groningen en Drenthe.

 

Wij hebben jou nodig
Voor het ontwikkelen van nieuwe filmpjes en het vertellen van verhalen over de Westhoek, zijn we ook steeds op zoek naar nieuwe ideeën. Wil jij tonen hoe aangenaam het is om te wonen, te werken en/of te ondernemen in de Westhoek?
Help jij mee de campagne uitdragen? Ken jij mensen die jou geschikt lijken om mee een gezicht te geven aan de campagne? Aarzel niet en geef een seintje via resoc.westhoek@west-vlaanderen.be.

---

Westhoek KD's up toer

In juli en augustus gaan onze KD’s Jaek en Nink ‘up toer’ in de Westhoek en organiseren ze tal van familievriendelijke activiteiten en evenementen. Het zijn dus niet alleen volwassenen die de ‘Grote Goesting’ vinden in de Westhoek, ook koene riddertjes en lieflijke jonkvrouwen krijgen er een koninklijke ontvangst. Op tocht door de regio garanderen we jullie heel wat uren speelplezier.
Alle activiteiten/evenementen vind je hier.

---

WO I fietsbox

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog werden er 12 toeristische fietsroutes, met de Eerste Wereldoorlog als rode draad, ontwikkeld. Deze routes verbinden tallozen monumenten en musea die aan de oorlogstijd herinneren. De ideale manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen.  Alle routes werden gebundeld in een handige verzamelbox.

Deze box kan je online bestellen (€ 20) via shop.westtoer.be

---

[UITNODIGING] WEST4WORK #3 'Duurzaam en werkbaar loopbaanbeleid' | 26 juni 2017, Roeselare

We leven in een steeds sneller veranderende, meer complexe en onzekere (VUCA)-wereld. Dat heeft een grote invloed op de arbeidsmarkt en hoe we met werk omgaan. De nood om op een doordachte manier om te gaan met loopbanen is groter dan ooit willen we langer, anders en met meer diversiteit aan het werk blijven.

Kortom: werkbare jobs voor elk talent en werknemers die met goesting naar het werk blijven gaan vragen om een duurzaam en werkbaar loopbaanbeleid!

De West-Vlaamse RESOC's, Diverscity, POM West-Vlaanderen en VDAB nodigen u uit op de derde editie van de WEST4WORK arbeidsmarkt roadshow.

Voor het programma, alle info en inschrijving: www.west4work.be

---