Header
---

Nieuwsbrief april 2017

• Zorgcoach helpt inwoners Alveringem, Lo-Reninge en Vleteren

• Met zicht op Het Heuvelland

• Realisatie WOW-project op suikerfabrieksite

• 'Westhoek. De nieuwe wereld' succesvol uit de startblokken

• Nieuws uit Westtoer - Westhoek

• Bijeenkomst jeugdraden Westhoek

• [UITNODIGING] Asbest in en om het huis

• [SAVE THE DATE] 25 jaar landinrichting De Westhoek

• [UITNODIGING] Het Kraterfront

---

Zorgcoach helpt inwoners Alveringem, Lo-Reninge en Vleteren

Het Leaderproject ‘Zorg in de binnentuin’ streeft naar integraal zorgaanbod voor bewoners van landelijke gebieden.

De inwoners van Vleteren, Lo-Reninge en Alveringem kunnen met al hun zorgvragen voortaan terecht bij een zorgcoach. Deze persoon helpt zoeken naar de geschikte oplossing en werkt een gepast zorgaanbod uit. Deze opzet past in het project ‘Zorg in de binnentuin’, dat streeft naar een integraal en geïntegreerd zorgaanbod voor bewoners van een landelijk gebied.

Chantal Vanzieleghem wordt de eerste zorgcoach voor de inwoners van Vleteren, Lo-Reninge en Alveringem. 

Meer lezen

Chantal Vanzieleghem - 0478/ 886702 - zorgcoach@binnentuinwesthoek.be

---

Met zicht op Het Heuvelland

Op vrijdag 31 maart opende het nieuwe bezoekerscentrum Het Heuvelland zijn deuren in Kemmel. Dit bezoekerscentrum ligt aan de voet van het provinciedomein De Kemmelberg. Het moet hét instappunt worden voor bezoekers en bewoners van de streek aan het schitterend landschap Het Heuvelland.
Het bezoekerscentrum werd ondergebracht in de voormalige pastoriewoning en is volledig gerestaureerd en uitgebreid. Ook het toeristische infokantoor van de gemeente Heuvelland kreeg er onderdak.

Meer lezen

Bezoekerscentrum Het Heuvelland , Sint-Laurentiusplein 1, Kemmel – 057/ 450 455 -www.toerismeheuvelland.be

---

Realisatie WOW-project op Suikerfabrieksite

WVI en Stad Veurne selecteerden projectontwikkelaar ION om mee te schrijven aan een nieuw verhaal voor de Suikerfabriek-site. Met een totale oppervlakte van 49 ha combineert het binnenstedelijk project drie belangrijke functies: bedrijvigheid (16 ha), natuur (15 ha) en wonen en recreatie (18 ha).  Projectontwikkelaar ION integreert een boeiende mix van Woonvormen, Ontspanningsmogelijkheden en Werkplekken in een unieke parkomgeving.

Meer lezen over de ambitieuze plannen van het toekomstig woonproject Suikerpark.

---

'Westhoek. De nieuwe wereld' succesvol uit de startblokken

Na de ‘zachte’ lancering van eind november van vorig jaar, werd de campagne vanaf 1 maart op kruissnelheid gebracht met de ‘big launch’. Dit omvat een gerichte media-inzet in kranten, cinema, out-of-home publicaties (= affichage), via internet en social media ten aanzien van de doelgroepen jonge gezinnen, ondernemers en studenten. Tegelijkertijd werd de campagne en dan specifiek het regionale vacatureaanbod onder de aandacht gebracht via jobbeurzen in Ieper, Veurne, Kortrijk en Gent. Hierbij werd Resoc ondersteund door Forum Jeugd/Westhoekoverleg.

Daarnaast wordt onze website www.denieuwewereld.be verder uitgebouwd op vlak van wonen, werken en ondernemen. We verruimen het informatieve aanbod (bijv. op vlak van jobaanbod) en brengen nieuwe verhalen en getuigenissen van inwoners aan.

Het toeleiden van mensen naar de website overtreft tot op heden alle verwachtingen: eind maart (dus na vier maanden campagne) mogen wij ons reeds verheugen op 6.300 unieke bezoekers. Ook de facebookpagina ‘Westhoek. De nieuwe wereld’ speelt een belangrijke rol in het zichtbaar en herkenbaar maken van de campagne. Reeds meer dan 1.100 volgers stappen mee in ons verhaal. In maart startte trouwens ook onze Instagram-account ‘westhoek.denieuwewereld’.

Fier om Westhoeker te zijn en/of grote fan van de regio? De campagne mee uitdragen kan door onze pagina’s op Facebook en Instagram te volgen.

---

Nieuws uit Westtoer - Westhoek

Nieuw Strategisch Beleidsplan toerisme en recreatie voor de Westhoek 2018-2024
Met het nieuw strategisch beleidsplan voor toerisme en recreatie wil De Westhoek voorsprong nemen tegenover andere Vlaamse regio’s. De Westhoek moet een topbestemming worden voor korte vakanties en daguitstappen. In de voorbije jaren lag de focus op de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Nu worden de andere troeven in de kijker geplaatst. Drie grote verhaallijnen staan centraal voor de verdere toeristisch-recreatieve ontwikkeling: ‘De Grote Goesting’, ‘Van de bergen naar de zee’ en ‘Oorlog en Vrede’.
Beleidsplan

Nieuwe Westhoekpublicaties
Ook in 2017 zorgt Toerisme Westhoek opnieuw voor heel wat leuke ideeën voor een dagje uit in de regio. Alle tips werden gebundeld in de nieuwste publicaties. Deze publicaties kunnen gratis worden afgehaald bij de dienst voor toerisme of online worden besteld.

Succesvol filmpje ‘Grenzeloos genieten in de Westhoek’
Naar aanleiding van het nieuw strategisch beleidsplan en de toeristische startavond werd een inspirerend/wervend filmpje aangemaakt over de Westhoek. Het filmpje werd onmiddellijk enthousiast gedeeld via sociale media en werd op vandaag al 103.383 keer bekeken en 1.477 keer gedeeld. En delen mag nog steeds natuurlijk!

Zomerfietszoektocht Westhoek
Van 29 april tot 30 september 2017 kan je deelnemen aan de Westhoek zomerfietszoektocht. Onderweg geniet je van enkele unieke halteplaatsen en streekeigen lekkers.
Meer info

---

Bijeenkomst jeugdraden Westhoek

Op zaterdag 18 maart organiseerde Forum Jeugd een intervisiemoment voor jeugdraden uit de Westhoek. Deze eerste bijeenkomst ging door in het gebouw van WVA vzw in Ieper. De jeugdraden van De Panne, Nieuwpoort, Veurne, Lo-Reninge, Vleteren, Poperinge, Ieper, Heuvelland, Zonnebeke en Wervik waren aanwezig.
Tijdens deze intervisie werden de lokale actieplannen aan elkaar toegelicht, werden knelpunten besproken en goede voorbeelden uitgewisseld. Het moment werd begeleid door VVJ.

Vanuit deze bijeenkomst werd de vraag naar samenwerking en gezamenlijke acties in de toekomst geformuleerd. Ook rond thema’s als mobiliteit, geestelijke gezondheid bij kinderen en jongeren en kinderarmoede wensen de jeugdraden in de toekomst samen te zitten.

Forum Jeugd organiseert een nieuwe bijeenkomst in het voorjaar van 2018.

---

[UITNODIGING] Asbest in en om het huis - 12 mei 2017

OVAM organiseert in samenwerking met de dienst Minawa van de provincie West-Vlaanderen en Vonk een opleiding voor lokale besturen. Je leert o.m. asbestmaterialen herkennen, de juiste maatregelen te nemen, handhavingsmogelijkheden en de belangrijkste geldende regelgeving.

Vrijdag 12 mei van 9u tot 16u in het Wereldhuis Roeselare

Meer info over het programma en de link om je in te schrijven vind je hier.

---

[SAVE THE DATE] 25 jaar landinrichting De Westhoek - 23 mei 2017

Een open blik op omgevingskwaliteit

De open ruimte die zo typerend is voor de Westhoek is meteen één van de belangrijkste troeven van de regio. Daarom zetten de Vlaamse Landmaatschappij en de Provincie West-Vlaanderen 25 jaar geleden een pilootproject op voor landinrichting. In die periode werden heel wat projecten gerealiseerd die het landschap in de Westhoek en de beleving ervan mee hebben bepaald, steeds met een scherp oog voor de beeldkwaliteit ervan.

Op 23 mei is iedereen van harte welkom in het Moerhof in De Panne op het afsluitend evenement waar we een terugblik geven op die realisaties, en nieuwe kansen opwerpen om ook in de toekomst op een kwalitatieve wijze de open ruimte verder vorm te geven.
Noteer alvast met stip in uw agenda!

Meer info: karolien.bracke@vlm.be

---

[UITNODIGING] Het Kraterfront - 10 juni 2017

Het Kraterfront is het openingsevenement van editie ’17 van GoneWest op 10 juni 2017 ter herdenking van de Mijnenslag. In samenwerking met Gemeente Heuvelland en Stad Mesen creëert Provincie West-Vlaanderen met GoneWest een artistieke beeld- en geluidshappening langs elf kraters in het landschap waarbij kunstenares Shelbatra Jashari instaat voor het beeldende luik en de Canadese formatie Godspeed You! Black Emperor voor de live soundtrack.

In het Kraterfront worden 2100 kaarsen geïntegreerd, gemaakt door de kinderen van de lagere scholen van West-Vlaanderen.

De historische site van de Mijnenslag beschikt over een beperkte parkeercapaciteit.
U kan hier uw parkeerplaats reserveren voor de concerten Zero Hour en/of het Kraterfront.
Registratie is helemaal gratis en garandeert u een parkeerplaats.

Meer info: www.gonewest.be

---