Header
---

Nieuwsbrief november 2016

• Terugblik Art.19

• Op zoek naar innovatieve diensten

• Netwerkmoment bedrijven - ondernemen

• UITNODIGING - Leader Westhoek

• Voedselbedeling

• Preus lik fjirtig op je 100% West-Vlaamse cadeaus

---

Terugblik Art. 19

Tijdens de herfstvakantie hebben de deelnemers samen gewerkt rond het thema ‘Vluchtelingen’. Tijdens de jongerencultuurweek bouwden ze de parochiezaal in Watou om tot een doorhof van karton en plastic, stapels stoelen en zelf gebouwde wagens. Op deze manier wilden ze de vluchtroute van de vluchteling weegeven.

De jongeren werkten vijf dagen aan de performance, waarbij dans, muziek en beeldende kunsten werden gecombineerd. Als sluitstuk van deze jongerencultuurweek was er het toonmoment, waarop de jongeren een 70-tal bezoekers mochten verwelkomen.

Deze jongerencultuurweek is een samenwerking tussen kunstenaar Nicolas Van Elslander, 9 jeugddiensten uit de Westhoek en Westhoekoverleg. 

---

Op zoek naar innovatieve diensten

U las het misschien ook in de krant. Schoenenzaak Luypaert in Bikschote is er na 66 jaar mee gestopt. Daarmee verdween meteen de laatste handelszaak van het dorp. Ook bij onze Noord-Franse buren horen we vaak gelijkaardige verhalen. In Douai besloten onlangs de eigenaars van een kleine decoratiezaak ‘Pascaline décor’ de boeken te sluiten. Spijtig genoeg zijn dit geen geïsoleerde gevallen. In de grensstreek is zowel publieke als commerciële dienstverlening voor de burger stilaan aan het verdwijnen. In het grensoverschrijdende project Partons 2.0 wordt hierover nagedacht en worden concrete projecten begeleid die op een vernieuwende manier oplossingen zoeken om dienstverlening ook in een landelijk gebied te optimaliseren. Dit kan door te bundelen, te verbreden of grensoverschrijdend aan te pakken. Via een aantal participatie-acties hopen we zoveel mogelijk ideeën te ontvangen van de inwoners en lokale actoren waarvan we er enkele zullen selecteren om dan te experimenteren via kortlopende pilootprojecten.

Vandaar ook graag een warme oproep naar alle inwoners en lokale besturen van de Westhoek om deel te nemen aan onze acties en ideeën mee te delen waaruit we interessante pilootprojecten kunnen ontwikkelen.

Voor meer info: Kelly Gheleyns – projectcoördinator Partons 2.0
kelly.gheleyns@west-vlaanderen.be - 051 51 94 34
www.partons2-0.eu

---

Netwerkmoment bedrijven - scholen

Op 15 november 2016 organiseerde Forum Jeugd een netwerkmoment voor de bedrijven en secundaire scholen uit de Westhoek en de hogescholen uit de provincie West-Vlaanderen. In 2015 werd het moment een eerste keer georganiseerd rond het thema ‘stages & GIP’s in de Westhoek’ en in navolging hiervan organiseerden we een tweede editie.
Tijdens dit netwerkmoment kregen de aanwezigen een introductie in de regiomarketingscampagne ‘Westhoek. De Nieuwe Wereld’. Na de presentatie werd gevraagd naar concrete input voor de campagne. De aanwezigen benadrukten dat jongeren actief betrokken moeten worden in de campagne en dat ook de bedrijven een belangrijke taak hebben in het verhaal van regiomarketing.
Forum Jeugd organiseert een nieuwe bijeenkomst in het voorjaar van 2017.

---

UITNODIGING: voorstelling brochure Leader Westhoek 2008-2013

LEADER Westhoek nodigt u uit naar de voorstelling van de brochure Leader Westhoek 2008-2013 en de presentatie van 28 nieuwe projecten die in uitvoering zijn.

Maandag 12 december 2016 om 19u45
De Boerderie - Educatief vzw, Groeneplaats 3 in Beauvoorde

19u45
Verwelkoming en voorstelling van de brochure met 78 Westhoekprojecten uit de vorige Leaderperiode
Petra Breyne, voorzitter Leader Westhoek - Unizo Westhoek

De realisatie van verschillende Leaderprojecten
Interview met Kristof Pector, cultuurbeleidscoördinator en diensthoofd Vrije Tijd van de gemeente Zonnebeke

Leader Westhoek 2014-2020 - 28 projecten in uitvoering en oproep om nieuwe projecten in te dienen t.e.m. 3 april 2017
Guido Decorte, gedeputeerde voor Gebiedsgerichte Werking

20u30
Afsluitende receptie

Inschrijven kan via deze link

---

Voedselbedeling

In de regio Westhoek zijn heel wat voedseloverschotten voor handen en de vraag naar voedselpakketten neemt toe. Dit signaleerden de voedselverdeelpunten al een tijdje. Daarom stapte het Welzijnsplatform samen met de OCMW’s van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en Diksmuide eind 2015 mee in een co-creatietraject van Idrops en SERR onder de noemer Disruptive Food.

De handen werden in elkaar geslagen en er werd gezocht naar oplossingen voor de voedseloverschotten in de Westhoek. Vier creative labs waren dé momenten om in interactie te gaan met supermarkten, lokale handelaars, bedrijven, voedselbedelingsinitiatieven, mensen in armoede,… 

Heel wat noden, ideeën en oplossingen werden geformuleerd. Maar tijd om de oplossingen te concretiseren was er niet. Daarom werd een vervolgproject ingediend bij het Streekfonds West-Vlaanderen.

Een tweede traject biedt nu de mogelijkheid geven om met een ruim netwerk van partners de aanbods- en vraagzijde in kaart brengen en visualiseren, de noden scherp te stellen, extra partners aan te spreken om uiteindelijk een concreet project te realiseren dat er voor zorgt dat de voedseloverschotten tot bij de meest kwetsbare burgers van de Westhoek komen.

4 grote doelstellingen worden in het vervolgtraject naar voor geschoven:

• professionalisering van de voedselbedeling door betere samenwerking,

• versterken van de lokale netwerken van voedselbedeling binnen elke participerende gemeente om zeer lokaal een oplossing uit te werken voor het omgaan met voedseloverschotten,

• bestaande (digitale) tools ter bevordering van een meer efficiënte voedselbedeling, logistieke afhandeling en stockage uitdragen

• en het uitwerken naar een regionaal overkoepeld project met alle partners en met de sociale economie als cruciale partner in dit verhaal.

Het projectdossier werd ontvankelijk verklaard en medio december kan er effectief met financiële ondersteuning van het Streekfonds West-Vlaanderen van start gegaan worden. Eerst in de vijf deelnemende gemeenten, later kunnen de goede praktijken uitgerold worden naar de ruime regio Westhoek.

---

Succesvolle lancering van de regiomarketingcampagne 'De Nieuwe Wereld'

Donderdag 24 november stelde RESOC Westhoek in Bellewaerde haar regiomarketingcampagne 'Westhoek. De nieuwe wereld' voor aan het grote publiek. Maar liefst 35 partners, zowel privaat als publiek, zetten samen hun schouders onder dit unieke project dat de regio wil promoten als de plek bij uitstek om te wonen, te werken en te ondernemen. RESOC Westhoek mocht 240 aanwezigen vergasten op een divers programma met oog voor jong talent uit eigen streek en aandacht.

De dag nadien, op vrijdagavond 25 november, werden de figuranten en modellen die meewerkten aan de campagnefilm en campagnefoto’s uitgenodigd in het Streekhuis Westhoek. Daar werd hen het resultaat van de filmopnames en fotoshoots voorgesteld en werden zij tijdens een gezellige receptie vergast op een hapje en een drankje.

Een fotoverslag van het event kan je hier terugvinden.

Meer weten over dit project? Neem dan zeker een kijkje op onze website

Blijf je graag op de hoogte van de campagne? Vind ons leuk op facebook!

---

Preus lik fjirtig op je 100% West-Vlaamse cadeaus

Pak uit met een originele box met streekproducten of cadeaubonnen voor de hoevewinkel

Met een 100% West-Vlaamse-box kies je voor de culinaire ontdekkingsreis door West-Vlaanderen. De box bevat acht eerlijke, authentieke en kwalitatieve producten uit West-Vlaanderen: artisanale confituur, ambachtelijke honing, echte babbelutten, likeurpralines, tafelmosterd, gemalen extra dessertkoffie, vlierbessensiroop en speculoospasta met echte boter. Allemaal met label 100% West-Vlaams, Hoeve- en Streekproducten. Naast deze producten bevat de box ook twee leuke koffiemokken: één met ‘Mo vint toh’ en één met ‘Snelle mokke’.
Deze 10 producten in een mooie opbergdoos kosten samen 34,50 euro, maar kan je tijdens de kortingsactie voor 29,5 euro aankopen.

Leuk om te geven zijn ook de geschenkbonnen ‘100% West-Vlaamse hoeveproducten’, voor in de vele hoevewinkels. Je vindt er producten die met liefde en vakmanschap op de hoeve gemaakt of gekweekt worden.

Kortingsactie van 1 tot 20 december
Nog op zoek naar een origineel kerst- of eindejaarsgeschenk? Tijdens de actieperiode krijg je fikse kortingen op een selectie provinciale producten. Onder meer enkele prachtige natuur- en cultuurboeken gaan tegen een zacht prijsje de deur uit.

Bij iedere betalende bestelling vanaf 10 euro krijg je in de actieperiode bovendien een gratis zakagenda 2017.

Actie van 1 tot 20 december, online en in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge, T 0800 20 021.

Bekijk het volledige aanbod op de website.

---